Your page rank:
Prowadzenie działalności gastronomicznej wymaga od właściciela zaopatrzenia się w różnego rodzaju sprzęt. Bardzo ważną rolę z punktu widzenia przechowywania produktów spożywczych odgrywają urządzenia chłodnicze. To dzięki nim kuchnia jest w stanie zaoferować gościom zawsze świeże i dobrej jakości produkty. Jakie urządzenia chłodnicze w gastronomii są obowiązkowym wyposażeniem kuchni?
Rodzaje urządzeń chłodniczych
Urządzenia chłodnicze potrzebne są przede wszystkim tam, gdzie przechowywane produkty wymagają określonych warunków i chłodnych temperatur. Takich produktów oczywiście nie brakuje w branży gastronomicznej, dlatego tak ważne jest odpowiednie wyposażenie lokalu. Urządzenia chłodnicze różnią się między sobą i mogą występować w wielu formach i rozmiarach. Dzieli się je na kilka kategorii:, między innymi:
- Szafy chłodnicze,
- Szafy mroźnicze,
- Witryny chłodnicze,
- Stoły chłodnicze,
- Lady chłodnicze,
- Zamrażarki.
Szafy chłodnicze i mroźnicze
To urządzenia przeznaczone między innymi do barów i restauracji. Są to duże lodówki i zamrażarki przemysłowe o różnej formie budowy i rozmiarach. Przestrzeń wewnątrz wypełniona jest półkami i szufladami. Szafy chłodnicze mogą występować na przykład w wersji z przeszklonymi drzwiami, tak aby zawartość była widoczna. Tymczasem szafy mroźnicze zazwyczaj są całkowicie zabudowane, ponieważ służą przede wszystkim do przechowywania zamrożonej żywności w miejscach niedostępnych dla gości. Wybór odpowiedniego modelu w dużej mierze zależy więc od przeznaczenia i rodzaju prowadzonej działalności.
Witryny chłodnicze
Tego typu urządzenia wykorzystywane są najczęściej w kawiarniach lub barach. Mają przede wszystkim charakter ekspozycyjny, ponieważ ich zadaniem jest zaprezentowanie towaru klientom. Wykorzystywane są więc co przechowywania napojów, ciast oraz gotowych przekąsek takich jak sałatki czy kanapki. Witryny występują w wielu rozmiarach i można bez problemu dopasować je do przestrzeni w lokalu. Te o najmniejszych rozmiarach mogą być zamontowane również na barach lub blatach.
Stoły chłodnicze
Są to stoły wypełnione szafkami i szufladami z funkcją chłodzenia. Z reguły są bardzo pojemne. Najczęściej wykonuje się je ze stali nierdzewnej, dzięki czemu łatwo zachować na nich higienę. Ogromną zaletą stołów chłodniczych jest ich funkcjonalność. Oprócz przechowywania produktów blat jest doskonałą przestrzenią do pracy w kuchni. Na rynku dostępne są również stoły chłodnicze w wersji przeszklonej.
Wybór odpowiedniego wyposażenia w przypadku branży gastronomicznej to jeden z najważniejszych elementów. Dzięki urządzeniom chłodniczym łatwiej jest zorganizować pracę i zapewnić kucharzom stały dostęp do świeżych produktów. Szafy chłodnicze, szafy mroźnicze oraz inne urządzenia w lokalu powinny cechować się wysoką funkcjonalnością i być dostosowane bezpośrednio do profilu prowadzonej działalności.