Piec konwekcyjno-parowy – jego wady i zalety

0 / 5 Średnia ocena: 0

Your page rank:

Jeżeli jesteście właścicielami lokalu gastronomicznego i zastanawiacie się, czy inwestycja w takie nowoczesne rozwiązanie Jak piec konwekcyjno-parowy, to dobra decyzja, z pewnością ten tekst pomoże rozwiać wam dalsze wątpliwości.

Czym jest piec konwekcyjno-parowy?

Na początek zacznijmy od usystematyzowania wiedzy i określenia tego, Czym jest piec konwekcyjno-parowy. Niewątpliwie popularnym rozwiązaniem na rynku będzie piec konwekcyjno-parowy Rational, który wyróżnia się na tle konkurencji funkcjonalnościami, solidnością wykonania i nowoczesnością, ale warto wspomnieć o tym, że ogólnie urządzenia te są niezwykle wszechstronny. Zatem piec konwekcyjno-parowy to po prostu następca pieca konwekcyjnego. Wszystkie urządzenia tworzone przez różnorodnych producentów zostały wyposażone w dość skomplikowany system, który pozwala na wielokrotne przekraczanie gorącego powietrza przez komorę w piecu. Dodatkowo niezwykłym atutem tego rozwiązania jest fakt, że powietrze, które wykorzystywane jest w trakcie całego procesu i obróbki termicznej, zostaje również przepuszczone przez filtr i tym samym udaje się je oczyścić z drobinek tłuszczu. Oznacza to, że mimo tego, iż w komorze jednocześnie przygotowujemy różnorodne produkty, nie dochodzi tutaj do przenikania zapachów, których głównym nośnikiem są oczywiście tłuszcze. Dodatkowo dzięki temu, że powietrze w piecu konwekcyjno-parowym Rational, jak i w innych rozwiązaniach przetłaczany jest przez komory, wymuszając jednocześnie poziomo cyrkulację powietrza, dba o odpowiednie rozłożenie temperatur. Co więcej, do komory pieca konwekcyjno-parowego dodawana jest również para wodna, dzięki której nie dochodzi do wysuszania się potraw i jednocześnie zapewnia na szybszą obróbkę termiczną przygotowywanych dań.

Jakie są zalety pieca konwekcyjno-parowego?

Piece konwekcyjno-parowe pozwalają na zastąpienie wielu urządzeń używanych w profesjonalnych kuchniach. Dzięki nim możliwe jest gotowanie, pieczenie, grillowanie, blanszowanie, smażenie. Dodać również należy tutaj w możliwość regeneracji dań. Piece te posłużą nam do odgrzewania gotowych produktów i zachowania ich walorów smakowych, a także estetycznej kompozycji przyrządzonych przez kucharza dań. Proces ten odbywa się przy pomocy rozgrzanej pary wodnej, Co sprawia, że różnego rodzaju produkty spożywcze nie stracą soczystości.

Wspomnieliśmy także o możliwości odtłuszczania i cyrkulacji powietrza. Dlatego różnorodność składników przygotowywanych dań w tym urządzeniu nie ma wpływu na późniejszy efekt dotyczące zapachu. Nawet najbardziej złożone i czasochłonne produkty nie będą przenikały się tutaj zapachami.

Tego typu rozwiązanie daje nam także możliwość smażenia beztłuszczowego, gdyż nowoczesne piece konwekcyjno-parowe Rational znacznie obniżają zużycie oleju nawet do 97% w porównaniu ze standardowymi rozwiązaniami. Wykorzystywana para wodna pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych produktów, które z pewnością zostaną docenione przez klientów. 

Śmiało możemy przyznać, że główną zaletą tego urządzenia jest nowoczesność wykorzystywanych rozwiązań, a także nie będzie przesadą, że jeżeli urządzenie to nazwiemy i jednym z najlepszych osiągnięć przemysłu gastronomicznego. Wielofunkcyjność tego rozwiązania pozwala nam na wykonanie niemal wszystkich czynności dotyczących obróbki termicznej, co oznacza, że sprzęt ten może zastąpi sam wiele innych urządzeń. Dzięki użyciu tego urządzenia uda nam się przygotować zdania o świetnej jakości, o mniejszej zawartości tłuszczu, a także przy jednoczesnym zachowaniu ich sytości i koloru. Ponadto są to urządzenia niemal bezobsługowe i znacznie usprawniają pracę w kuchni. Nie musimy tutaj dbać o ciągłe doglądanie dań, co także wiąże się z oszczędnością czasu. Szczególną zaletą jest także przyspieszenie czasu obróbki termicznej przyrządzanych produktów, a co za tym idzie również oszczędność energii.

Na szczególną uwagę zasługują piece konwekcyjno-parowe firmy Rational, które cieszą się ogromnie dużym zainteresowaniem w gastronomii. Oprócz tego, że są one najnowocześniejszymi rozwiązaniami, możemy liczyć na ich bezpieczeństwo i łatwość obsługi.

Jakie są wady pieca konwekcyjno-parowego?

Jeżeli mielibyśmy obiektywnie ocenić ten produkt, wadą, jedyną, która przychodzi nam na myśl, jest fakt, że rozwiązanie to sporo kosztuje. Niektórzy uważają, że w piecach konwekcyjno-parowych nie ma możliwości przygotowywania różnorodnych potraw przy użyciu różnorodnych metod i uznają po zawadę. Ponadto należy Wspomnieć o tym, że nie mamy tutaj możliwości przyrządzania dań, które wymagają odmiennych ustawień zarówno temperatury, jak i wilgotności.

Podsumowanie

Mimo niektórych wad piec konwekcyjno-parowy to doskonała inwestycja. Trudno jest sobie wyobrazić funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez tego urządzenia. Niewątpliwie szczególnie jest ono doceniane w kuchniach intensywnie eksploatowanych i użytkowanych, dlatego też piece konwekcyjno-parowe stanowią doskonały wybór w przypadku większych lokali gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *