Your page rank:
Odpowiednie opakowania to coś, bez czego nie obędzie się wiele firm – zwłaszcza cukierni lub piekarni. Chronią one żywność przed uszkodzeniami, ułatwiają jej transport oraz mogą przedłużyć jej świeżość. Niektóre z nich pełnią także funkcję dekoracyjną na przyjęciach. Jakich opakowań używa się w przemyśle cukierniczym? Jakie opakowania można zamówić dla branży gastronomicznej?
Opakowania cukiernicze – krążki, pojemniki i nie tylko
Opakowania cukiernicze to coś, bez czego nie może się obejść żadna cukiernia lub piekarnia. Nawet osoby nie zajmujące się cukiernictwem profesjonalnie i na dużą skalę, ale lubiące piec dla swoich bliskich, na pewno docenią opakowania tego typu. Przy okazji różnych imprez bardzo wygodne jest to, że można zapakować ciasto lub tort w wygodne opakowanie, aby goście wzięli nieco wypieku do domu. Opakowania cukiernicze chronią torty, ciasta i inne wypieki przed uszkodzeniem.
Przykładowe produkty tego typu to:
– złote krążki – służą jako podstawka pod ciasta lub torty. Wykonane z tektury, pokryte są złotą folią aluminiową i powłoką odporną na tłuszcze. Oprócz funkcji praktycznej, stanowią także estetyczną dekorację.
– kwadratowe opakowania na tort – niezbędne elementy w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Sprawdzą się w przypadku większych uroczystości, kiedy będziemy chcieli obdarować pozostałymi wypiekami naszych gości,
– składane i zamykane pojemniki – zapewniają bezpieczną dostawę ciast oraz tortów. Przechowywanie wyrobów cukierniczych w takich pojemnikach wydłuża dodatkowo czas ich przydatności do spożycia.
Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO oferuje także m.in.: papilotki do muffinów, kartoniki na ciastka, tacki na większe wypieki lub podkłady pod torty.
Opakowania dla branży gastronomicznej
Opakowania gastronomiczne dzielą się ze względu na materiał, z którego powstają. Dlatego wyróżniamy opakowania kartonowe oraz wykonane z tworzyw sztucznych. Mogą to być:
– pudełka, na przykład na pizzę.
– kubki na wynos,
– tacki,
– kartony,
– papiery pakowe,
– koperty,
– kubełki,
– pojemniki,
– torby.
Opakowania w branży gastronomicznej, tak jak opakowania cukiernicze, muszą być wytrzymałe, aby mogły posłużyć do przechowywania i transportowania żywności. Dodatkowo, powinny być wykonane z lekkich surowców, aby można było je z łatwością przenieść. Niektóre opakowania służą również do podawania ciastek lub innych wypieków – są to: tacki, kartoniki, podkładki na ciasta. Te konkretne opakowania muszą zatem być nie tylko praktyczne, ale również estetyczne, ponieważ będą jednocześnie stanowić dekorację.