Your page rank:
Na sukcesy w sporcie składa się wiele czynników, ale absolutną podstawą są optymalne plany treningowe i żywieniowe. To, co konkretnie i w jakiej ilości sportowiec spożywa, wpływa na wydajność oraz wyniki sportowych zmagań, procesy regeneracji jego organizmu i zapobieganie kontuzjom, a także na ogólne samopoczucie fizyczne i psychiczne. Jak zatem powinna wyglądać optymalna dieta sportowca? Jakie korzyści osobom aktywnym fizycznie daje catering sportowy?
Dieta, czyli kluczowy element uprawiania każdego sportu
Jako sportowiec doskonale wiesz, jak złożonym mechanizmem jest Twój organizm, że każdy aspekt jego funkcjonowania i zdrowia przekłada się na to, co możesz osiągnąć. U podstaw zdrowia i prawidłowej pracy organizmu leży zaś dieta – to ona dostarcza mu wszystkich potrzebnych składników odżywczych do realizacji tych tysięcy złożonych procesów. Każdy organizm wymaga zbilansowanej diety, lecz u sportowców te potrzeby są szczególne. A ponadto wyjątkowo indywidualne – zależne przecież od rodzaju uprawianej dyscypliny, poziomu aktywności fizycznej oraz celów treningowych. Odpowiednio zaplanowane żywienie zapewnia szereg korzyści, które w ogólnym rozrachunku wspierają sukces w sporcie.
- Dieta ma ogromne znaczenie dla optymalizacji wydajności treningu – to pożywienie dostarcza energii, dzięki której możesz trenować. I to energię tracisz, uprawiając sport. Dieta musi zapewniać odpowiednią dawkę energii potrzebnej do wszystkich aktywności na cały dzień (razem z treningami), ale też nie może jej przekraczać (co pozwoli Ci utrzymać w ryzach wagę). Poza tym na wydajność wpływają także dostarczane przez jedzenie składniki budulcowe mięśni i mikroelementy, które organizm traci podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.
- Dieta jest ważnym czynnikiem w regeneracji mięśni i zapobieganiu kontuzjom. Prawidłowo zbilansowana dieta sportowa uwzględnia procesy regeneracyjne, czyli pomaga przywrócić organizmowi harmonię po treningach i zawodach – a ogromne znaczenie ma tutaj przede wszystkim optymalna ilość białka. Żywienie pokrywa także powstałe niedobory, np. wapnia oraz witaminy D3, które mogą zwiększać ryzyko doznania kontuzji. Wpływa ponadto również na koncentrację, a ta pozwala uniknąć wielu wypadków i urazów.
- Dieta przekłada się na masę ciała, muskulaturę i sylwetkę. W niemal każdym sporcie ciężar i skład ciała mają spore znaczenie. Zarówno nadmierna, jak i niewystarczająca masa mogą obniżać wydolność organizmu – i wydajność treningów. Optymalnie rozbudowana masa mięśniowa poprawia wytrzymałość i siłę. Nadprogramowa tkanka tłuszczowa wpływa na te obszary negatywnie. A osiągnąć i utrzymać optymalne „parametry” ciała pozwala dieta – zapewniając odpowiedni bilans energetyczny i udział składników odżywczych.
Wszystkie te powyższe aspekty przekładają się na dobre samopoczucie fizyczne i zwiększenie możliwości organizmu, więc także na kondycję psychiczną i motywację sportowca. A tak zadbana „głowa” pozwala dać z siebie więcej czy łatwiej poradzić sobie z trudnościami, docenić siebie i zyskać satysfakcję – napędza ciało.
Catering dietetyczny dla sportowców: zawodowców i amatorów
Jednym z przepisów na zadbanie o dobrze zbilansowaną dietę dla sportowca jest catering dietetyczny: czyli skorzystanie z usług firmy, która dostarczy Ci codziennie pełne wyżywienie w postaci pięciu gotowych posiłków. W dobrych firmach cateringowych wykupisz specjalną dietę sportową, bazującą na większych niż standardowe ilościach pełnowartościowego białka (chude mięso, ryby i nabiał) oraz na węglowodanach złożonych, które utrzymują energię przez cały dzień. Posiłki są więc zbilansowane względem potrzeb sportowca, a odpowiadają za to dietetycy.
Catering dietetyczny (dieta pudełkowa) jest świetnym rozwiązaniem dla sportowców zawodowców i amatorów, którzy nie mają do dyspozycji swoich dietetyków, kucharzy oraz innych specjalistów. Poza dopasowaniem diety do stylu życia zaletą takiej usługi jest również uniknięcie zakupów, gotowania i sprzątania: czyli więcej czasu na treningi, odpoczynek i życie osobiste.
Dopasowanie kaloryczności diety w cateringu sportowym
Zamawiając catering sportowy w profesjonalnej firmie, dopasujesz kaloryczność diety do potrzeb (2200 lub 2500 kcal), czyli zapewnisz odpowiedni bilans między podażą a wydatkowaniem energii. Jest to kluczowy czynnik wspierający wydolność organizmu, wydajność treningów oraz zachowanie i utrzymanie pożądanej masy ciała. W dobrej firmie dietetycy bilansują nie tylko kalorie, ale także zawartość makroskładników: dzięki temu dostarczasz organizmowi wszystko, czego on wymaga, w odpowiednich ilościach. Kaloryczność diety można też dostosowywać do bieżących potrzeb, pracując na tym polu z dietetykiem w ramach np. telefonicznych konsultacji.
Podsumowując, każdy sportowiec (również amator) powinien zadbać o zbilansowaną dietę, bo żywienie ma kluczowe znaczenie dla wydolności i regeneracji organizmu oraz utrzymania go w zdrowiu i formie. Alternatywą dla opieki „własnego” dietetyka jest dieta pudełkowa, która zapewnia nie tylko wsparcie specjalisty, ale też od razu pełne całodzienne wyżywienie. Warto o takiej usłudze pomyśleć!