Your page rank:
Potrawy indyjskie wspaniale wyglądają, jak i smakują. Składają się z dużej ilości warzyw, zachwycają niesamowitym kolorem. Dostępne są w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Najpopularniejszymi wśród dań są curry z sosem z warzywami lub mięsem.
Indyjskie curry zachwyca niesamowitym smakiem
Każda restauracja indyjska Warszawa powinna serwować curry. Jest to obowiązkowa pozycja w menu. Danie musi powstawać według określonych zasad, na bazie wysokiej jakości składników. Ważna jest także gęsta konsystencja o pięknym kolorze, wzbogacona o warzywne lub mięsne dodatki. Niektóre restauracje indyjskie podają także curry w wersji z rybą lub owocami morza.
Tikka masala – kolejna obowiązkowa pozycja w restauracji indyjskiej
Zupa indyjska, czyli Tikka masala jest niezwykle ostra, wyróżnia się rozgrzewającym smakiem. Jest jednak podawana także w wersji łagodnej, aby Polacy byli w stanie się nią właściwie delektować. Głównym składnikiem tej potrawy są kawałki mięsa zatopione w gęstym sosie. Obowiązkowo w tym daniu muszą znaleźć się przyprawy garam masala. Jako dodatek do dania podawany jest chlebek naan, bardzo przypominający polski podpłomyk.
Zupa ta ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim reguluje pracę układu krążenia, właściwie działa na procesy trawienne. Warto ją jeść zimą, ponieważ wspaniale rozgrzewa, a znajdujące się w jej składzie ostre przyprawy fantastycznie wpływają na cały ludzki organizm.
Restauracja indyjska w Warszawie serwuje fantastyczny chlebek naan
Wiele osób idzie do restauracji indyjskiej głównie po to, aby zjeść chlebek naan. Cienki podpłomyk powstający z mąki pszennej stanowi idealny dodatek do wielu dań kuchni indyjskiej. Podawany jest z dodatkiem czarnuszki i sezamu, co daje mu wyjątkowy smak. Wypalany jest w tradycyjnym piecu tandoor.
Chlebek naan fantastycznie uzupełnia curry, Tikka masala, a także inne dania z mięsem oraz warzywami serwowane w restauracji indyjskiej. Ma bardzo delikatną strukturę, fantastyczny smak, dlatego można się nim zajadać.
Warto spróbować indyjskich słodkości
W Indiach słodycze są bardzo popularne. Popularny jest słodki deser z owocami, ale także ciasta i ciastka, których głównymi składnikami są mleko, orzechy i duża ilość cukru. Słodycze często powstają także z białego sera.
Deserami, które absolutnie warto spróbować są jogurt indyjski oraz papadamy. Na pewno zachwyci nas ich wyjątkowy smak, cudowna konsystencja, jak i bardzo duża słodycz. Indyjskie desery są zdecydowanie jedyne w swoim rodzaju.