Your page rank:
Odpowiednia dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Biorąc pod uwagę, że ludzie różnią się od siebie pod względem nie tylko płci i wieku, ale także masy ciała czy warunków życiowych – każdy powinien dostarczać optymalną ilość energii oraz składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania człowieka.
Od wielu lat, owoce i warzywa uznawane są za źródło witamin, a więc nie bez powodu stanowią obecnie fundament Piramidy Żywienia. Na marginesie, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy konsumować dziennie minimum 400 g przekąsek tego typu. Podstawowe zasady żywienia wpajane są nam od dzieciństwa, jednak ciągle, wielu osobom ciężko jest spożywać sugerowaną przez naukowców, optymalną dawkę warzyw i owoców każdego dnia. Obecnie, coraz większym zainteresowaniem ze strony konsumentów cieszą się przetwory w postaci naturalnych soków, które są prawdziwą skarbnicą witamin oraz makro- i mikroelementów.
Prozdrowotne właściwości naturalnych soków owocowo-warzywnych
Owoce i warzywa przez cały rok dostępne są w różnych postaciach – świeżych, mrożonych i przetworzonych. Choć mamy je na wyciągnięcie ręki, nie zawsze znajdują się w naszej diecie. Cenne substancje możemy jednak dostarczyć do organizmu w nieco zmodyfikowany sposób – w postaci naturalnych soków owocowo-warzywnych. Warto sięgnąć każdego dnia po około 5 szklanek napoju, który pomoże nam w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, dostarczając jednocześnie szacunkowo 75% dobowego zapotrzebowania na witaminę C. To świetny sposób na naturalne wsparcie dla naszego układu immunologicznego. Wzmocnienie odporności, pozwoli nam zmniejszyć ryzyko infekcji oraz zachorowania na grypę. Ważne jest jednak, aby soki były naturalnie tłoczone – napoje kartonowe, zakupione w markecie zawierają zwykle wiele substancji chemicznych, do których należą: konserwanty, barwniki, regulatory kwasowości, a temu wszystkiemu towarzyszy zwykle duża ilość cukru. Spożywanie warzyw i owoców pomaga także zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Soki owocowo-warzywne nie tylko na wzmocnienie odporności
Naturalne soki owocowo-warzywne nie tylko wspierają nasz układ immunologiczny, ale także pomagają nam pozbyć się wielu toksycznych substancji, które znajdują się w naszym organizmie, chroniąc nas jednocześnie między innymi przed nowotworami.
Wiele osób, a w szczególności kobiet, wykorzystuje drogocenne właściwości pomarańczowych i czerwonych napojów w celu walki z oznakami starzenia się skóry. Naturalną, zdrową cerę oraz ochronę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami słonecznymi zapewnia beta-karoten. Warto podkreślić, że wiele warzyw zawiera w swoim składzie od około 85% do 95% wody, co sprzyja nawilżeniu skóry i zapobieganiu powstawaniu zmarszczek. Soki zawierają także dużo błonnika, który wspiera procesy trawienne i poprawia stan mikroflory jelitowej, co może okazać się przydatną wskazówką dla osób dbających o swoją figurę. Naturalne witaminy i minerały dostarczane regularnie do organizmu mogą wywołać dodatkową dawkę energii, a także obniżyć poziom zmęczenia i stresu.