Your page rank:
Patery to bardzo ozdobne naczynia służące do serwowania ciast, tortów lub owoców. Najczęściej mają postać talerza umieszczonego na nóżce lub specjalnej podstawce. Patery mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze są patery szklane, ceramiczne, metalowe lub z tworzywa sztucznego. Patery ze względu na swoje rozmiary i często bardzo dekoracyjny design nie nadają się do mycia w zmywarkach. Jak więc zadbać o ich czystość?
Najpopularniejsze rodzaje pater
Patera na ciasto pozwala pięknie wyeksponować ciasto na stole, nie zabierając przy tym zbyt dużo miejsca. Znajdziesz ogromny wybór pater, które mogą różnić się wielkością i ilością pięter. Jakie patery są najpopularniejsze?
Patery na tort z jednym talerzem
Bardzo popularne są patery z jednym talerzem na tort. Takie patery mają zazwyczaj płaski talerz, który ułatwia krojenie i nakładanie kawałków ciasta.
Patery na owoce
Patera na owoce przypomina płaską miskę, dzięki czemu owoce z niej nie spadają. Może posiadać jeden, dwa lub trzy talerze o różnej wielkości.
Patera obrotowa
Patera obrotowa to płaski talerz na dość niskiej, obrotowej podstawie. Taka patera służy przede wszystkim do ozdabiania tortów i okrągłych ciast. To również doskonały sposób na podanie tortu na stół, ponieważ umożliwia krojenie ciasta z każdej strony.
Patera na muffinki i babeczki
Patery na muffinki i babeczki to najczęściej trzypoziomowe patery z delikatnym rantem wokół talerzy. To idealny sposób na wyeksponowanie na stole małych kawałków ciasta.
Patera z kloszem
Ciekawym rozwiązaniem jest również patera z kloszem, który chroni ciasto przed wysychaniem i przed owadami, dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku przyjęcia w ogrodzie.
Z jakich materiałów mogą być wykonane patery?
Patery mogą być wykonane ze szkła, kryształu, ceramiki oraz porcelany. Często posiadają bardzo ozdobne elementy z innych materiałów, takich jak metal czy drewno. Patery mogą posiadać jeden talerz na efektownej nóżce albo trzy poziomy talerzy, mogą być okrągłe lub kwadratowe. Znajdziesz również niezwykle eleganckie i efektowne patery posrebrzane. Oryginalnie prezentują się także nowoczesne patery kamienne, które mogą stanowić elegancką dekorację stołu.
Jak czyścimy patery?
Niezależnie od materiału, z jakiego są wykonane, patery do ciasta nie nadają się do mycia w zmywarce. Przede wszystkim są zbyt duże i dekoracyjne albo wykonane z bardzo delikatnych i mało odpornych na środki chemiczne materiałów. Warto odpowiednio zadbać o ich czystość, jeśli chcemy zapewnić sobie ich atrakcyjny wygląd na dłużej. Tego typu naczynia należy myć od razu po użyciu, ponieważ zaschnięte resztki mogą być trudniejsze do usunięcia, a nie można ich mocno szorować.
Patery szklane i ceramiczne
W przypadku pater szklanych i ceramicznych najlepiej sprawdzi się mycie ręczne i delikatne usunięcie zabrudzeń za pomocą łagodnego środka czyszczącego i miękkiej gąbki lub ściereczki. Po umyciu warto dokładnie wytrzeć naczynie do sucha. Patery szklane warto myć w ciepłej wodzie z odpowiednim środkiem do mycia naczyń. Patery z delikatnej porcelany powinny być czyszczone myjką o gładkiej powierzchni. Niektórzy zalecają mycie porcelany dekoracyjnej z ręcznie malowanymi wzorami roztworem chłodnej wody z sokiem z cytryny, w którym jedna cytryna przypada na litr wody. W przypadku bardzo uporczywych zabrudzeń lub nalotów można usunąć plamy na porcelanie mokrą ściereczką nasączoną sodą oczyszczoną, a następnie spłukać wodą. Po umyciu warto zawsze wytrzeć porcelanę do sucha.
Patery z elementami drewna
W przypadku pater z elementami drewna, nie wolno narażać naczynia na zbyt długi kontakt z wodą, ponieważ drewno może ulec odbarwieniu.
Patery z tworzywa sztucznego
Patery plastikowe należy myć bardzo delikatną ścierką, żeby nie zarysować powierzchni. W przypadku tworzywa sztucznego, podobnie jak w przypadku porcelany i metalowych pater, nie można używać czyścików o szorstkiej fakturze lub szczotek, ponieważ może to uszkodzić powierzchnię naczynia. Ostrożnie warto myć również patery obrotowe, żeby nie uszkodzić mechanizmu, na którym obraca się talerz.
Patery posrebrzane
Zupełnie inaczej trzeba jednak postępować z paterami posrebrzanymi. Aby odpowiednio wyczyścić takie patery, warto wykorzystać kilka domowych sposobów. Idealnie do tego nadaje się soda i ocet. Szklaną miskę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej czyszczone elementy naczynia. Zalewamy wrzątkiem w taki sposób, żeby woda wszystko przykryła. Dodajemy ocet – jedną łyżkę stołową na litr wody – oraz sodę – trzy łyżki na litr wody. Na początku woda zacznie się burzyć, ale za chwilę się uspokoi i zmętnieje. W takim roztworze trzymamy paterę w wodzie do 30 minut. Następnie wycieramy do sucha bawełnianą ścierką. Do czyszczenia srebrnej patery doskonale nadaje się również sól kuchenna. Należy wtedy dodać 3 łyżki soli na litr wrzątku i uważać, żeby woda się nie wychłodziła. Nie powinna spaść poniżej 40 stopni C. Jeszcze innym sposobem jest czyszczenie srebrnych naczyń pastą do zębów, ale musi to być pasta bez mikrogranulek, które mogłyby zarysować metal. Pastą do zębów czyści się na sucho z użyciem bawełnianej szmatki. Potem należy naczynie opłukać i wypolerować.
Jak czyścić eleganckie patery?
Patery to bardzo eleganckie i ozdobne naczynia do serwowania ciast i owoców. Ze względu na swój dekoracyjny charakter warto jednak bardzo delikatnie obchodzić się z nimi podczas mycia, żeby nie straciły swojego atrakcyjnego wyglądu. Patery mogą być wykonane z różnych materiałów, dlatego sposób mycia musi być dostosowany indywidualnie do każdego naczynia, dzięki czemu patery będą wyglądać zawsze atrakcyjnie i efektownie.