Czy pierogi są tradycyjną polską potrawą?

0 / 5 Średnia ocena: 0

Your page rank:

Zdecydowana większość Polaków, którzy są zapytani o rodzime dania, wskazuje pierogi. Chętnie cieszymy się ich tradycję, jesteśmy dumni z wielopokoleniowego lepienia, dyskutujemy o najlepszych przepisach i wspominamy smak babcinych pierogów z okresu dzieciństwa.

Ponadto mamy do zaoferowania naszym gościom różne warianty tego dania, a szczególnie zauważyć tutaj należy rozmaitości regionalne. Każdy, kto przyjeżdża do Polski jest żywo zachęcany do skosztowania pierogów. Jednak musimy wiedzieć o tym, że pierogi spotykamy także w innych kuchniach, a nie tylko polskiej. Chętnie posmakujemy ich w kuchni włoskiej, żydowskiej, meksykańskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Znajdziemy również mnóstwo nas takich jak włoskie ravioli, chińskie wonton, rosyjskie pielmieni czy nawet meksykańskie empanadas, ale wszystkie łączy podstawowy aspekt, czyli farsz zawinięty w ciasto.

Skąd tak naprawdę pochodzą pierogi?

Wiele osób uznaje, że pierogi zostały wymyślone przez Polaków, ale jest to mylne przekonanie. Tak naprawdę potrawa to przywędrowała do nas z Chin, a w granicach naszego kraju pojawiły się w okolicach XIII wieku. Tak naprawdę istnieje pewna legenda o tym, jak dotarły do nas pierogi i uznaje się, że to właśnie biskup Jacek Odrowąż, miał sposobność zachwycenia się nimi w Kijowie i dlatego też zadbał również o to, by w Polsce zaproponować przyrządzanie takiego dania. Warto wspomnieć również o tym, że swego czasu, gdy na południowych obszarach naszego kraju panował największy głód, postanowił on sam przygotowywać pierogi własnego wyrobu i karmić nimi ubogich.

Różnorodne warianty, ciekawe nazewnictwo

Niezwykle istotne jest to, że kiedy pierogi przywędrowały do naszego kraju, początkowo podawano je tylko i wyłącznie na specjalne okazje i śmiało możemy przyznać, że były one odświętnym daniem. Już od początku przygotowywano pierogi w różnych kształtach i jednocześnie w różnych wersjach smakowych, co sprawiło, że nosiły one także odmienne nazwy. Kiedy przygotowywano duże pierogi wesele o różnych smakach mogliśmy spotkać się ówcześnie z tym, że nazywano je kurnikami. W styczniu, kiedy przypada okres kolędowania na naszych stołach gościły koladki. Z kolei z okazji ważnego święta, jakim były różnorodne imieniny, przygotowywano pieczone i słodkie pieniążki, które nazywano soczniami i sanieżkami. Z kolei pierogi żałobne serwowane podczas stypy, nazywano knyszami.

Tradycyjne rozwiązania serwowania pierogów

Niewątpliwie każdemu z nas znane są pierogi z mięsem, chętnie kosztuje my pierogów z kapustą i z grzybami, a szczególną popularnością cieszą się również pierogi ruskie. Nie brakuje również ich wersji z owocami, które są niezwykle smaczne. Tak naprawdę były różnorodnych restauracjach i pierogarnia możemy znaleźć wyśmienite smaki i niekończące się kombinacje nie tylko farszu, ale różnorodnego rodzaju ciasta na pierogi. Z powodzeniem znajdziemy warianty pierogów, których ciasto może być wykonane z mąki pszennej, kukurydzianej, żytniej, a nawet orkiszowej i ryżowej. Ponadto z powodzeniem uda nam się znaleźć pierogi gotowane, smażone, smakować grillowanych wariantów, a także coraz częściej oprócz wersji mięsnej spotykamy także wersję wegetariańską. Bez względu na to, czy chcemy znaleźć pierogi z nadzieniem słodkim, czy słonym, powinniśmy pamiętać o tym, by wybierać miejsca, które naprawdę specjalizują się w ich przygotowaniu.

Czy warto kupować gotowe pierogi?

Jeżeli pamiętamy z domu naszych babć, z pewnością zdajemy sobie sprawę z tego, że przygotowywanie pierogów bywa niekiedy czasochłonne. Dlatego też znajdziemy różnorodne miejsca, które oferują nam pierogi mrożone lub pierogi na wynos. Jeżeli zależy nam jednak na tym, by skosztować najróżniejszych wariantów, oferowanych w menu, warto zdecydować się na wybór interesujących nas smaków zamówić takie pierogi na wynos. Wtedy też bez problemu będziemy mogli od razu spożyć je w domu. Jeżeli jednak zależy nam na tym, by zaopatrzyć się w gotowe rozwiązanie i mieć obiad niemal natychmiast pod ręką w dowolnej chwili, dobrym rozwiązaniem będą pierogi mrożone. Istotne jednak jest to, gdyż zarówno pierogi mrożone, jak i pierogi na wynos, które chcemy zakupić, pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Dlatego też bez wątpienia wybierajmy pierogarnie i restauracje, które cieszą się zadowoleniem klientów, a także proponują nam ciekawe rozwiązania smakowe.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *