Your page rank:
Kwitnąca wiśnia, przepiękne, barwne kimono i gejsza o subtelnej urodzie trzymająca w dłoniach czarkę z herbatą. Taki sielankowy obraz Japonii spopularyzowany został nam przez filmy i książki podróżnicze. Rzeczywiście – uprawa, zaparzanie i serwowanie herbaty urosło w Japonii do rangi prawdziwej sztuki.
Trzeba się uczyć tego wiele lat, a doświadczeni mistrzowie cieszą nie mniejszym szacunkiem i podziwem jak znani pisarze, malarze czy kompozytorzy. W ceremonii zaparzania herbaty zwanej chanoyu używa się specjalnie przygotowanych, sproszkowanych liści zielnej herbaty. Ta herbata to matcha – jeden z licznych gatunków herbat występujących w Kraju Kwitnącej Wiśni. Taka prawdziwa chanoyu może trwać nawet kilka godzin, a jej etapami pomijając same przyrządzenie aromatycznej matcha jest podziwianie ogrodu, specjalnej ceramiki, a nawet cytowanie poezji na ten temat. Dla turystów, którzy skupiają się głównie na samej herbacie i tradycyjnych strojach ceremonia ta została skrócona do 30-40 minut.
Czy w Polsce da się kupić prawdziwą matcha?
Sama puszka czy torebka z wizerunkiem pięknej Japonki nie gwarantuje równie atrakcyjnej zawartości. Na rynku jest wiele herabat pochodzących głównie z Chin, które nawiązują do image’u Japonii. Prawdziwa matcha musi pochodzić wyłącznie z Japonii, a jej jakość zależy od regionu pochodzenia. Taką herbatę z gwarancją doskonałej jakości można znaleźć w sklepie moyamatcha.com. Oprócz matcha jest tam dostępna pełna gama różnych, oryginalnych, japońskiech herbat. Do herbaty można dokupić tutaj specjalne, japońskie czarki, a także inne akcesoria niezbędne do zaparzenia herbaty tradycyjną metodą. Moyamatcha.com to również kwintesencja wiedzy o historii i kulturze uprawy, zbioru, zaparzanie i podawania herbaty w Japonii. Prawdziwa matcha w zestawie z czarkami to najlepszy pomysł na prezent dla fana sushi, mangi i szeroko pojętej japońskiej kultury. Takie zestawy prezentowe również oferuje moyamatcha.com.
Domowa ceremonia herbaty
Z pewnością nie do końca uda się odtworzyć japońską chanoyu, ale smak możemy osiągnąć bardzo zbliżony do oryginału. Matcha powinna być roztrzepana w czarce gorącej (ale nie wrzącej !) wody. Służy do tego specjalny pędzelek, który można zastąpić nawet zwykłym spieniaczem do mleka. Jej gorzkawy lecz delikatny smak najlepiej podkreślą japońskie słodycze z czerwonej fasoli lub słodkich ziemniaków. Oprócz interesujących wrażeń smakowych oryginalna, prawidłowo zaparzona matcha jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników.