Aktualności

Czekoladowy budyń w sam raz na spokojny wieczór!

0 / 5 Średnia ocena: 0

Your page rank:

Jeśli marzy Ci się spokojny wieczór z samą sobą, prawdopodobnie wyobrażasz go sobie z kubkiem gorącej czekolady bądź kieliszkiem wina. My mamy dla Ciebie inny pomysł – budyń! Ten prosty deser jest w stanie ukoić nerwy po całym dniu pracy. Odpłyń na czekoladowej chmurce w nieznane krainy.

Domowy budyń to nic trudnego                                             

Jak zrobić idealny domowy budyń czekoladowy? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Ten najbardziej tradycyjny opiera się na kilku składnikach, które z pewnością masz w swojej spiżarni. Chodzi o jajka, mleko, cukier, czekoladę i skrobię kukurydzianą bądź ziemniaczaną. Ten ostatni składnik jest niezbędny, by budyń był gęsty. Podobnie zresztą działają żółtka jajek. Jeśli jednak wolisz eksperymentować w kuchni, możesz przygotować sobie genialny budyń czekoladowy z kaszy jaglanej. Potrzebujesz do niego kaszy, mleka, kakao, cukru i odrobiny czekolady. Jak zatem widzisz – możesz przygotować budyń bez większego problemu z dostępnych składników. To co? Zaczynamy?

Przepis na domowy budyń z jajkami

Zacznij od zagotowania 300 mililitrów mleka – uważaj jednak, by się nie przypaliło. W tym czasie 200 mililitrów mleka wymieszaj z dwoma żółtkami, trzema łyżkami cukru i taką samą ilością skrobi. Do mleka w garnku wrzuć pół tabliczki czekolady (możesz ją posiekać, by rozpuściła się szybciej). Gdy masa będzie jednolita, wlej do garnka mleko z żółtkami. Weź trzepaczkę i zacznij szybko nią mieszać, by uniknąć grudek. Zagotuj budyń i po minucie zdejmij go z palnika. Budyń jest już gotowy!

Domowy budyń jaglany

Teraz czas na domowy budyń z kaszy jaglanej. Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej na sitku – pół szklanki wystarczy. Wrzuć ją do rondelka i zalej mlekiem (300 mililitrów). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. W tym czasie kasza wchłonie całe mleko. Powinna być mięciutka. Do gotowej kaszy dodaj trzy łyżki kakao i odrobinę cukru – zgodnie z Twoimi preferencjami. Dorzuć do garnuszka cztery kostki czekolady i mieszaj, aż całość się połączy, a czekolada rozpuści. Teraz chwyć blender i miksuj kaszę, by powstała jednolita, gęsta masa. Budyń jest już gotowy.

Teraz możesz położyć się wygodnie na kanapie, chwycić miseczkę z budyniem i zajadać go w spokoju. A jeśli szukasz właśnie takich przepisów na leniwy wieczór, koniecznie zajrzyj na stronę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *