Your page rank:
Chrupiące, a zarazem lekko puszyste i przede wszystkim przepyszne! O czym mowa? Oczywiście o gofrach, których siła tkwi w prostocie! Zrób je razem z nami w domowym zaciszu!
Gofry i ich najpopularniejsze odmiany
Gofry to wafle, które charakteryzują się tym, że na wierzchu są chrupkie, natomiast w środku zachwycają niezwykłą pulchnością i lekkością. Podaje się je z różnymi dodatkami takimi jak owoce czy bita śmietana.
Ojczyzną współczesnych gofrów jest Belgia, gdzie przysmak ten był wypiekany już w XVIII wieku. W tym przypadku mowa oczywiście o drożdżowych gofrach leodyjskich z miasta Liege, które cechują się słodszym smakiem (waniliowym lub cynamonowym) niż najpopularniejsze obecnie, serwowane w popularnych wakacyjnych kurortach, gofry belgijskie.
Innymi popularnymi odmianami, prócz wyżej wspomnianych, są:
- gofry amerykańskie, które stanowią częsty posiłek przyrządzany na śniadanie. Są cieńsze niż belgijskie i podaje się je ze syropem klonowym bądź lodami;
- cienkie gofry holenderskie, które są przekładane masą z masła, syropu i brązowego cukru;
- gofry skandynawskie, które często podawane są w kształcie serca z dodatkiem owoców, brązowego cukru oraz lodów.
Przepisy na przepyszne, domowe gofry
Opisując odmiany, nie wspomnieliśmy jeszcze o jednym… domowym! Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, dzięki którym zamienisz swoją kuchnię w prawdziwą gofrownię! Oto nasze cztery propozycje:
- https://uwielbiam.pl/przepis/weganskie-gofry-czekoladowe – smakowite wegańskie gofry czekoladowe o chrupiącym wierzchu i puszystym wnętrzu;
- https://uwielbiam.pl/przepis/sf-szpinakowe-gofry-z-czekoladowa-bita-smietanka-kokosowa-weganskie – wegańskie gofry szpinakowe z czekoladową bitą śmietanką kokosową;
- https://uwielbiam.pl/przepis/serowe-gofry-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem – mocno serowe gofry z jajkiem sadzonym i boczkiem
- https://uwielbiam.pl/przepis/chrupiace-gofry-3 – niezwykle chrupiące gofry z dżemem truskawkowym.
Gotów do gofrowej uczty? Zatem do dzieła!