Kuchenne rewolucje: Czynne

Śledź Ten Bar (Nusma) – Lębork

Liczący niemal 35 tysięcy mieszkańców Lębork leży w północnej części województwa pomorskiego. W samym centrum miasta, przy ulicy Staromiejskiej, swoje marzenie o własnym biznesie postanowił spełnić Mirek. Z pomocą rodziców otworzył kawiarnię. Interes szedł świetnie, z biegiem czasu w lokalu zaczęto serwować obiady.

Czytaj więcej »

Przystanek Italia (Hot Devil Pizza) – Łódź

Bałuty – dawna wieś będąca częścią majątku szlacheckiego – to dziś najsłynniejsza łódzka dzielnica. Od siedmiu lat pizzerię Hot Devil Pizza prowadzi tu Tomasz. Otwierając ten lokal, wierzył, że ruchliwe miejsce w pobliżu przystanku tramwajowego zapewni mu stały ruch.

Czytaj więcej »

Bistro Ach!!! Pomidor! (Bar Pierożek) – Grudziądz

Grudziądz to prawie 100-tysięczne miasto, położone na prawym brzegu Wisły, w województwie kujawsko-pomorskim. Bar Pierożek istniał tu od blisko 40 lat. Gdy został wystawiony na sprzedaż, Paweł i Damian postanowili spróbować swoich sił w prowadzeniu miejsca wpisanego w gastronomiczną historię Grudziądza.

Czytaj więcej »

Bistro Mama Olé! (Bistro Pyza) – Białogard

Białogard to liczące około 25 tysięcy mieszkańców miasto, położone w województwie zachodniopomorskim. W pobliżu pomnika Niemena, który w młodości mieszkał w Białogardzie, własne bistro otworzyła Edyta z córką Kasią i mamą – Krystyną. Początkowo interes szedł świetnie.

Czytaj więcej »

Dziadek do Orzechów (Restauracja pod Orzechem) – Bytom

Położony na Wyżynie Śląskiej Bytom jeszcze niedawno mógł pochwalić się kilkoma działającymi kopalniami i hutami żelaza. Słynie również z pięknej, zabytkowej architektury. Na obrzeżach miasta Janina i Władysław otworzyli restaurację Pod Orzechem – spełnienie marzeń Władysława.

Czytaj więcej »

Gospoda Pękata Chata (Dziupla u Wuja) – Górki Wielkie

Górki Wielkie to urokliwa beskidzka wioska położna na Śląsku Cieszyńskim, otoczona rezerwatami i ścieżkami przyrodniczo – dydaktycznymi. W tej malowniczej okolicy, przy ruchliwej drodze Michał wraz z żoną, teściową i wspólnikiem Mirkiem, otworzył góralską karczmę Dziupla u Wuja.

Czytaj więcej »

Bar Koperkowy (Bar Mleczny) – Warszawa

Warszawski Mokotów słynie z dużej ilości terenów zielonych. Nie brakuje tu też galerii handlowych i knajpek serwujących potrawy z całego świata. Na otwarcie swojego lokalu gastronomicznego w stolicy zdecydował się Daniel.

Czytaj więcej »