Karczma Sasanka (Karczma Stodoła) – Świerklany

Śląsk to region, w którym jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę i jest głęboko zakorzenione w tradycji. Śląska kuchnia jest bogata, sycąca i pełna charakterystycznych smaków, które odzwierciedlają historię i codzienne życie mieszkańców. Kuchnia to także odzwierciedlenie przemysłowego charakteru regionu – potrawy są konkretne, mocne i dają energię do ciężkiej pracy. To smaki, które łączą ludzi i przypominają o ich historii, kulturze i wspólnym dziedzictwie.
0 / 5 Średnia ocena: 0

Your page rank:

Śląsk może się pochwalić wieloma malowniczymi miastami i wsiami – jedną z nich są Świerklany. Niedaleko stąd do Pszczyny, a także do Katowic i właśnie przy trasie łączącej te miasta Wojtek postanowił otworzyć Karczmę Stodoła. Na podjęcie takiej decyzji wpływ miało wieloletnie doświadczenie w gastronomii. W prowadzeniu kuchni pomogła Wojtkowi mama, jednak domowe jedzenie nie znalazło w okolicy wielu amatorów. Próbując ratować swój biznes, właściciel postanowił otwierać restaurację jedynie w weekendy, niestety nie zmieniło to znacząco sytuacji. Na pomoc ruszyła zatem Magda Gessler.

Dane adresowe
Karczma Sasanka
(dawniej Karczma Stodoła)
ul. Żorska 33
44-266 Świerklany

Magda Gessler zaczęła tym razem od wzniecenia energii, uśmiechu i wiary w sukces w załodze Karczmy. Zaproponowane przez nią zmiany spotkały się z dużym entuzjazmem, a ich wprowadzanie przeszło bez większych problemów. Odmienione wnętrze sprawiło, że goście zaproszeni na finałową kolację z zadowoleniem zajmowali miejsca przy stołach. Dania oparte na świeżych produktach podbiły podniebienia wszystkich. Po czterech tygodniach ekipa “Kuchennych Rewolucji” zawitała w Świerklanach, w celu skontrolowania efektów pracy ekipy Sasanki. Mimo znalezienia drobnych niedociągnięć, inspekcja zakończyła się pozytywnym wynikiem.

Nazwa przed Kuchennymi RewolucjamiKarczma Stodoła
Nazwa po Kuchennych RewolucjachKarczma Sasanka
Wynik rewolucjiUdana
Status restauracjiCzynna
Odcinek12
Sezon30
Emisja w telewizji15 maja 2025 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *