Your page rank:
Poznań przyciąga pasjonatów historii, na których czeka pełen tajemnic Ostrów Tumski oraz Stare Miasto z ciekawymi perełkami dawnej architektury. Miasto jest też chętnie odwiedzane przez przyrodników, na których czeka piękna dolina Warty i pobliski Wielkopolski Park Narodowy. Nie brak tu atrakcji dla miłośników kultury i muzealnych wystaw. A co z jedzeniem? Wbrew pozorom nie tylko słodkie rogale zasługują w tym mieście na uwagę. W jakich restaruacjach w Poznaniu warto się zatrzymać ?
1. Pyra Bar
Co można zjeść w Poznaniu? Pyry! W samym sercu Starego Miasta ich smakiem można nacieszyć się w barze, który postawił na pyry. Co można tu zjeść? Placki ziemniaczane na słodko (np. z jogurtem naturalnym i śliwkowymi powidłami), placki ziemniaczane z dodatkiem kurczaka, boczku lub łososia. Pyry przybierają tu również formę ziemniaczanych zapiekanek, z mięsnymi lub warzywnymi dodatkami. Wielkim powodzeniem w barze cieszy się Kącik Regionalny, w którym czekają m.in. baba z warzywniaka (czyli ziemniaczana babka z papryką, cukinią, oliwkami i pietruszką), szare kluchy z czerwoną kapustą oraz pyty z bzikiem, czyli pyry z twarogiem i śmietanką.
2. Restauracja Tumska
Smaczny posiłek w rustykalnym wnętrzu, historyczna atmosfera i pyszne dania? W Restauracji Tumskiej na Ostrowie Tumskim takie połączenie jest możliwe. Można tu zjeść pierogi z wołowiną lub z farszem rybnym, można sięgnąć po krem z dyni lub żurek na zakwasie. Na większy głód sprawdzi się pieczona kaczka lub zraz wołowy po poznańsku, można się też zdecydować na pstrąga lub szagówki (poznańskie kopytka) z sosem z pieczonej dyni. Przez cały rok można tu również odpoczywać przy pysznej kawie i domowym cieście, które w otoczeniu cennych zabytków smakuje doskonale.
3. Restauracja Rynek 95
Na Starym Rynku nie brak znanych i cenionych lokali gastronomicznych, w gronie których miejsce szczególne zajmuje Rynek 95. Restauracja ta przyciąga przyjemnym wnętrzem i bogatym menu, w którym można znaleźć sporo ciekawych propozycji na każdą potrę dnia. Jajecznica na śniadanie, żurek wielkopolski i pyszne sałatki na mniejszy apetyt – oto popularne pozycje z karty. W restauracji tej można nacieszyć się również smakiem świeżych burgerów, steków oraz schabowych podawanych z różnymi dodatkami. Na jaroszy czeka z kolei czarny makaron z sosem śmietanowo-kurkowym oraz słynna pyra z gzikiem. A co na deser? Puszysty sernik nowojorski, który szybko zyskał uznanie wśród gości.
4. Drevny Kocur
Drevny Kocur na ulicy Święty Marcin to miejsce idealne dla tych, których fascynuje czeska kuchnia. Czym kusi słynna Wiewiórka? Sławę lokalowi przyniósł Budweiser Budvar z Tanka, jednak nie tylko z jego powodu warto odwiedzić tę restaurację. Golonka pieczona w piwie z knedlikami, czosnkowa zupa z grzankami lub grillowany pstrąg z sosem tatarskim to wybrane dania z karty. Miłośników czeskich potraw mogą też oczarować popularne knedliki z gulaszem oraz zestawy obiadowe ze smażonym serem jako głównym dodatkiem. Znalazło się tu również miejsce na dania wegetariańskie oraz na pyszne desery, które każdemu dodadzą energii.
5. Dark Restaurant
Na poznańskich Garbarach można zmierzyć się z ciekawym zadaniem – jedzeniem w ciemnościach. Już sam spacer do stolika znajdującego się w ciemnej sali jest wyjątkową przygodą. Co można tu zjeść? To pozostaje tajemnicą. Klienci decydują tylko o wielkości posiłku. Mogą wybrać najprostszy zestaw (przystawka, danie główne, deser), mogą postawić na Menu Degustacyjne z 5 daniami. Kto nie boi się wyzwań i nowych smaków, ten może zdecydować się na menu BIZZARE FOOD. O tym, co znajdzie się w każdym z zestawów, decyduje szef kuchni. Klient je zatem w ciemno, nie widząc swego dania. W tej sytuacji węch, dotyk i smak działają lepiej, a to sprawia, że posiłek staje się ciekawym doświadczeniem. W czasie jedzenia można ustalić, co znajduje się na talerzu.
6. Restauracja Vis A Vis Koziołków
Restauracja Vis A Vis Koziołków znajduje się w sercu Poznania, tuż przy ratuszu z rozbrykanymi koziołkami. Wśród serwowanych tu przysmaków pojawiają się m.in. sałatka z pieczonym kozim serem, gęsie udko z kluskami i modrą kapustą oraz makaron z kurkami i łososiem. Kto chce odkrywać magię regionalnej kuchni, ten może sięgnąć po tosty po poznańsku, na których pojawia się gęsina oraz wielkopolski ser smażony. Łosoś, karkówka z grilla oraz pyszne ciasta z aromatyczną kawą – wszystko to sprawia, że pobyt na poznańskim rynku może się na długo zapisać w pamięci każdego miłośnika dobrej kuchni.
7. Modra Kuchnia
Otwarta kuchnia, kameralna atmosfera oraz dania, dzięki którym każdy odzyska dobry humor – oto powody, dla których warto odwiedzić lokal przy ulicy Mickiewicza. Co można zjeść w tym miejscu? Na fanów ostrych smaków czekają flaczki, na wegetarian – grzybowy żur chrzanowy. Makaron z łososiem lub boczniakiem, pieczona papryka nadziewana twarogiem lub kaczka w pyzie i wiśniach to kolejne rarytasy, na które warto postawić w tym miejscu.
8. Bazar 1838
Bazar 1838 to restauracja działająca na terenie Bazaru Poznańskiego, który powstał w 1838 roku i szybko stał się ważnym ośrodkiem życia gospodarczego w mieście. W 1918 roku gościł tu Ignacy Paderewski, tu mieścił się hotel, w którym w okresie międzywojennym zapadały ważne dla Wielkopolski i całego kraju decyzje. Dziś w historycznym budynku czeka hotel, przestrzeń biura i galeria handlowa. Czeka też restauracja, która nawiązuje do bogatej tradycji tego miejsca. Pieczona kaczka, bażant z zieloną soczewicą czy wegetariańskie raviolo – to tylko wybrane dania z menu, które sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających gości.