Your page rank:
Gdańsk to miasto portowe z bogatą historią, piękną architekturą, sztuką, kulturą i pysznym jedzeniem. Oto 16 najpyszniejszych, gdańskich restauracji, w których można rozsmakować się w lokalnych i światowych potrawach.
Restauracja Hewelke
Hewelke pozwala na delektowanie się kuchnią z całego świata w sercu Wrzeszcza.
Zachwyca nie tylko daniami, ale też przetworami, wypiekanym na miejscu pieczywem i innymi cukierniczymi specjałami.
Przytulne wnętrze, pyszne kompozycje smakowe, atmosfera pełna otwartości i przyjemny gwar sprawiają, że nie chce się stąd wychodzić.
Zobacz najnowsze menu Hewelke >>
Kubicki
Kubicki to najstarsza restauracja w Gdańsku.
W 1918 roku otworzył ją Bronisław Kubicki. Mimo bombardowań w czasie II wojny światowej, przetrwało wiele elementów z tamtych lat. Obecnie są one wzbogacone współczesnymi akcentami, takimi jak m.in. klimatyczny kominek.
Restauracja słynie ze świeżych ryb, polskich zup i pysznych mięs. Rybę można tu zjeść na wagę.
Restauracja KOS
Restauracja KOS to szykowna, a zarazem przytulna restauracja położona w samym sercu gdańskiej Starówki.
Oferuje wyjątkowe doświadczenia kulinarne w pięknym otoczeniu. Duży ogródek piwny restauracji wychodzi prosto na deptak.
Menu obfituje w składniki lokalne i sezonowe. Goście cenią sobie szczególnie łososia bałtyckiego z winnym sosem i wyrazisty smak żeberek.
Chleb i Wino
Chleb, wino i makaron to główne tematy kulinarne restauracji. Możesz ją odwiedzić w dwóch lokalizacjach: na Wyspie Spichrzów i przy ulicy Stągiewnej.
Pieczywo jest wypiekane na miejscu każdego dnia. Pyszne jedzenie i solidne śniadania sprawiają, że trzeba liczyć się z kolejkami. Warto jednak w nich chwilę poczekać, żeby spróbować tych dań.
Józef K
Restauracja Józef K. zaczęła życie w Sopocie i stała się tam kultową klubokawiarnią. Od 2013 roku można korzystać z jej dobrodziejstw w Gdańsku.
Króluje tu styl vintage i osobliwe pamiątki. Od około 21:30 gości kusi muzyka.
Nie ma co prawda szerokiego wyboru potraw w menu, ale te, które w nim zagościły rekompensują to w 100%. Warto spróbować szczególnie gołąbków i klopsików.
Restauracja True
Słynie z wysokiej jakości składników, głębokiego smaku i pięknie podawanych dań.
To restauracja, która spełni oczekiwania najbardziej wymagających gości.
Należy jednak pamiętać, że ceny są dość wysokie.
Tawerna Mestwin
To jedyna restauracja kaszubska na gdańskiej Starówce. Warto spróbować tu śledzia po kaszubsku i innych specjałów.
Wnętrze obfituje w różnobarwne, rękodzielnicze dodatki. Podczas organizowanych w Tawernie przyjęć okolicznościowych można posłuchać również muzyki na żywo.
Nova Pierogova
W Novej Pierogovej zjesz jedne z najlepszych pierogów w mieście. Serwowane w dużych, stosunkowo niedrogich porcjach.
Wybór różnych wariantów jest na tyle duży, że znajdą tu coś dla siebie miłośnicy tradycyjnych pierogów i ich innowacyjnych wariacji.
Pierogi z łososiem, ricottą i szpinakiem lub z jabłkiem i cynamonem? Tu ich spróbujesz.
Pierogarnia Mandu
Kolejne miejsce z niesamowitymi pierogami. Znajdziesz tu ogromny wybór tradycyjnych i unikalnych smaków.
Pierogi są tu przygotowywane na miejscu. Oprócz tradycyjnego farszu,można spróbować wersje deserowe z nadzieniem, takim jak banan i czekolada, jagody, a nawet Oreo.
Jeśli masz ochotę na coś nieco innego, restauracja serwuje również gruzińskie Chinkali i chińskie Jiaozi.
Thai Thai
Thai Thai serwuje dobre tajskie jedzenie. Jeśli jesteś miłośnikiem tajskich smaków, na pewno się nie zawiedziesz.
Zasmakujesz tu prawdziwej, pikantnej kuchni tajskiej.
Słony Spichlerz
W odrestaurowanym budynku spichlerza Deo Plaza, wielu restauratorów dzieli przestrzeń, serwując wysokiej jakości dania z różnych stron świata.
Zjesz tu specjały kuchni polskiej, śródziemnomorskiej, azjatyckiej, wegetariańskiej, wegańskiej i inne przysmaki.
Goldwasser
Widok z Goldwasser jest bajeczny. Restauracja mieści się nad brzegiem Motławy, w pobliżu gdańskiego Żurawia.
Menu czerpie z kuchni całej Europy. Można tu zjeść m.in. ryby, kaczkę, domowe pierogi i zasmakować lokalnego piwa.
Gdański Bowke
Bowke, czyli staropolski portowy złodziej i pijak. Do tego klimatu nawiązuje nie tylko nazwa, ale też wystrój Gdańskiego Bowke.
Restauracja utrzymana jest w marynistycznym klimacie, z ciemnymi drewnianymi meblami i nowoczesnymi, odsłoniętymi ścianami z cegły.
Można tu skosztować polskich nut smakowych zamkniętych w mięsach, soczystej dziczyźnie i bałtyckich rybach.
Brovarnia
Restauracja i browar Brovarnia mieści się w 400-letnim, zabytkowym spichlerzu, który cudem przetrwał II wojnę światową.
Klimatyczne wnętrze komponuje się z bogatym wyborem piw, również specjalnych. Do tego golonka w piwie, gulasz piwny z kaszą gryczaną i inne polskie klasyki kulinarne.
PG4
Piękna, dwupoziomowa restauracja serwuje znakomite dania kuchni polskiej, wśród których prym wiodą: dorsz w cieście piwnym, pierogi z cielęciną, zupa rybna i kotlet schabowy.
W menu znajdują się piwa rzemieślnicze, a nawet koktajle piwne. Podczas wizyty w PG4 można podziwiać kadzie, w których warzone jest piwo.
Piwnica Rajców
To świetne miejsce dla miłośników piwa, którzy chcą obejrzeć mecz i zjeść coś dobrego.
Właściciele warzą własne piwo, którego produkcję można obserwować dzięki kadziom umieszczonym w głównej części baru.
Menu oferuje wiele dań kuchni polskiej. W ofercie są również makarony i dania w stylu pubowym.
Tych 16 miejsc to obowiązkowe punkty na mapie kulinarnej Gdańska. Kuszą nie tylko pysznym aromatem, ale też wyjątkową atmosferą i często charakternym wnętrzem. Warto do nich zajrzeć przy najbliższej okazji.
Jedna odpowiedź
Nie dajcie się zwieść modzie na lokal Chleb i wino. Wnętrze może piękne i panujący tam klimat przyciąga, ale jedzenie to dramat, a co gorsze za ten dramat trzeba zapłacić. Jedno danie było kompletnie niezjadliwe, poszło do zwrotu. Kuchnia przyznała rację. Drugie do zjedzenia, ale bez szału. Finał randka niewypał, wyszliśmy głodni i źli. Nigdy więcej.