Your page rank:
Restauracje czy kawiarnie to miejsca, w których należy przestrzegać ścisłych zasad higieny. Utrzymywanie czystości w branży gastronomicznej jest niezwykle ważne, ze względu na ciągły kontakt z żywnością, która później trafia do klientów restauracji. W dzisiejszym artykule podpowiadamy jak zadbać o czystość w restauracji, oraz jak łatwo wyposażyć lokal w profesjonalną chemię.
Jak zadbać o czystość w restauracji?
W restauracji klientów w ciągu dnia może być naprawdę wielu, dlatego tak ważne jest utrzymywanie czystości. Stoliki czy blaty powinny być dezynfekowane po każdym posiłku. Przy porządkach warto korzystać z chemii profesjonalnej przeznaczonej do powierzchni mających kontakt z żywnością. Wszelkie powierzchnie na sali restauracyjnej, jak i w kuchni muszą być regularnie czyszczone. Warto w lokalu gastronomicznym stworzyć konkretny plan i harmonogram sprzątania, ze szczegółowo opisanymi procedurami np. na temat dezynfekcji powierzchni. Warto określić, które miejsca powinny być czyszczone codziennie, a które raz lub dwa razy w tygodniu.
Gdzie szukać chemii profesjonalnej dla gastronomii?
Chemię profesjonalną kupisz na silcopolska.pl, czyli w dobrze wyposażonym sklepie ze środkami czystości i artykułami dla gastronomii. Chemii profesjonalnej można szukać zarówno u dystrybutorów, jak i producentów chemii profesjonalnej, takie miejsca często oferują zakup hurtowy produktów. Warto jednak pamiętać o tym, by wybierać produkty renomowanych producentów.
Czy warto zainwestować w chemię dla gastronomii?
Zdecydowanie warto zainwestować w profesjonalną chemię dla gastronomii, głównie dlatego, że występuje ona w formie silnie stężonego koncentratu. Dzięki czemu nawet niewielka ilość produktu pozwala na dokładne wyczyszczenie danej powierzchni. Z pewnością chemia profesjonalna będzie bardziej wydajna od zwykłej chemii gospodarczej, którą możemy zakupić w sklepie. No i najważniejsza, profesjonalna chemia, dzięki skoncentrowanej formule jest bardziej wydajna, a to wiąże się z oszczędnościami.
Jakie środki czystości kupić do restauracji?
W lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć takich produktów, jak płyn do mycia naczyń, płyn do mycia podłóg, preparaty do dezynfekcji powierzchni. Warto także zaopatrzyć się w chemię do zmywarek, czy do mycia piekarników, są to urządzenia mocno narażone na brud w kuchennej restauracji. No i należy pamiętać o tym, że o czystość należy dbać także poza kuchnią, a także na sali restauracyjnej czy w toaletach. Niewątpliwe przydatne mogą okazać się różnego rodzaju środki do mycia sanitariatów, czy produkty do czyszczenia drewnianych powierzchni (np. stolików).
Przy kupowaniu profesjonalnej chemii dla gastronomii, trzeba upewnić się, że jest to produkt zatwierdzony przez Ministerstwo Zdrowia, produkty czyszczące powinny spełniać także wymagania Sanepidu.