Your page rank:
Góralska atmosfera, wartości oraz pasjonująca historia, która rozpoczęła bieg pod koniec XVIII wieku. Znajdująca się na Podhalu oraz odnowiona przez rodowitych górali Karcma u Borzanka, utworzona wówczas jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który w późniejszych latach 70’ został przejęty przez Skarb Państwa celem Regionalnego Muzeum Ziemi Nowotarskiej. Zamiary te nie zostały zrealizowane, na wskutek czego w latach 90’ właściciel Karcmy, Michał Borzęcki zwrócił się o odzyskanie budynku. Od tego czasu zaczęła się odbudowa, który doprowadziła do otwarcia w 2003 roku najstarszego w Nowym Targu i okolicy Zajazdu o nazwie Karcma u Borzanka.
Co serwuje szef kuchni?
Motywem do utworzenia dań oraz wnętrza jest góralska tradycja. Karcma popularna jest z podawania regionalnej kuchni polskiej, dodatkowo poza niebanalnymi propozycjami w menu w karcmie powinno się także skosztować między innymi Rosołu z kołdunami, Schabu z grilla pod oscypkiem, Baraniny w sosie własnym czy, Placków po zbójnicku. Zajazd posiada również specjalność zakładu, którym jest nadzwyczajne przygotowane koryto góralskie posiadające tradycyjne zakąski. Lokal pamięta także, że w menu nie może zabraknąć góralskich specjałów pitnych takich jak Herbaciany Grzaniec, czy Góralska Rozgrzewka. Klimant dopełniają góralskie dodatki oraz wnętrze, w którym można podziwiać pamiątkowe fotografie okazujące budynek w dawnych latach, góralskie masywne stoły, zdobienia i wzory. Zgodnie z obecną tradycją, załoga Karcmy obsługuje serwis w tradycyjnych strojach góralskich.
Poznaj prawdziwą gościnność!
Zaplanuj ważne dla Ciebie wydarzenie w miejscu pełnym ciepła i serdeczności. Obsługa Karcmy zatroszczy się o najmniejsze detale oraz zadowolenie Twoich gości. Zaplanuj swoje przyjęcie, wesele, komunię lub chrzciny, gdzie możesz liczyć na okazałe menu oraz wsparcie w doborze dekoracji kwiatowych oraz dekoracji sali. Restauracja w trakcie Twojej imprezy okolicznościowej, zapewni moc atrakcji oraz zabawę dla najmłodszych Gości, przygotowując przybory lub płyty z dziecięcą muzyką.
Docenione umiejętności
Trzykrotnie uznana jako Regionalna Karczma Małopolski i nagrodzona Medalem Pamiątkowym 650-lecia Nowego Targu. Restauracja u Borzanka to systematycznie nagradzana Karcma na Podhalu w kategorii zakład gastronomiczny. Liczne ordery uzyskała, podając niezwykle przygotowany asortyment tradycyjnych potraw i napojów uwzględniając góralskie smaki oraz regionalne przepisy . Specjalne wyróżnienia przyznano za niebanalne wyroby zakładu takie jak Kwaśnica Góralska z żeberkiem wędzonym, Jagnięcinę Podhalańską czy Polędwiczki Wieprzowe z grilla według przepisu Babci Borzankowej.
Wyjątkowe miejsce na mapie Podhala
Będąc w tym miejscu, koniecznie musisz odwiedzić regionalny Zajazd! Poznaj prawdziwą gościnność górali oraz tradycyjne potrawy. Poczuj ten nastrój, odwiedzając na obiad naszą niezwykłą Karcmę u Borzanka, zlokalizowaną w malowniczym Nowym Targu lub zobacz ofertę menu na stronie internetowej.