Your page rank:
Słodycze bezglutenowe, jak sugeruje ich nazwa, nie zawierają w swoim składzie glutenu. A czym właściwie jest gluten? Jest to mieszanina białek roślinnych i występuje w zbożach, m.in. pszenica, żyto, owies i jęczmień. Osoby z celiakią mają słabość do tych białek, a ich spożywanie ma wiele konsekwencji zdrowotnych. Do niedawna ta dolegliwość oznaczała całkowitą eliminację słodkości z diety. Na szczęście w dzisiejszych czasach jest tak wiele zamienników, że nie musisz się już nimi martwić. Coraz częściej jednak produkty bezglutenowe są chętnie wybierane przez osoby zdrowe, które unikają glutenu, aby poprawić swoje samopoczucie lub chcąc zrzucić parę kilogramów.
Tradycyjne słodycze zawierają w swoim składzie pszenną mąkę, która zawiera gluten, natomiast w słodyczach bezglutenowych, zastępuje się go innym składnikiem. Mogą być z mąki jaglanej, mąki kukurydzianej, ale też mąka ziemniaczana, czy mąka ryżowa. W trosce o klienta, bezglutenowe słodycze i przekąski produkowane są w rygorystycznych warunkach. Środowisko, w którym są produkowane, nie może mieć styczności ze składnikami zawierającymi gluten, ponieważ najmniejsza ilość glutenu może mieć negatywny wpływ na zdrowie osób z celiakią.
Słodycze bezglutenowe – czym różni się czekolada bezglutenowa od zwykłej?
Pod względem wyboru smaków bezglutenowych czekolad, jest ich tak wiele, jak przy tradycyjnych czekoladach. Bez problemu kupisz zarówno czekoladę gorzką, mleczną jak i z dodatkami. Sporą zaletą tego rodzaju słodyczy bezglutenowych jest to, że często nie zawierając cukru. Dzięki temu mają korzystniejsze właściwości. Cukier biały jest zwykle zastępowany słodzikami, a dodatek owoców liofilizowanych sprawia, że bezglutenowa czekolada jest jeszcze smaczniejsza. Ciemne czekoladki często zawierają 70-100% kakao, a to pozwala dostarczać organizmowi duże ilości magnezu, który działa kojąco na nerwy.
Gdzie kupić ciastka bezglutenowe?
Pyszne ciastka owsiane bezglutenowe, bez dodatku mąki, którego głównym składnikiem są płatki owsiane, zawierają dużo błonnika i świetnie regulują pracę jelit. Słodzone są maltitolem, więc wzbogacą dietę diabetyków oraz osób stosujących diety oparte na ograniczaniu produktów słodkich. Bezglutenowe ciasteczka są bez dodatku mąki, cukru oraz alergenów takich jak soja i mleko. Są pyszne i sycące idealnie nadają się na drugie śniadanie. Gdzie kupić ciastka bezglutenowe? Kruche ciasteczka bezglutenowe i inne przekąski znajdziesz w sklepie bezglutenowyhert.pl.