Your page rank:
Odpowiednie opakowanie cukiernicze jest bardzo ważnym zabezpieczeniem różnych wypieków w trakcie podróży, gdyż pozwala chronić desery przed zgnieceniem. Pojemniki na ciasto przydają się także w trakcie przechowywania wypieków lodówce, gdyż zabezpieczają je przed „przejęciem” zapachów z innych produktów. Jednak, czy tego typu rozwiązania nadal są popularne?
Pojemnik na ciasto – dlaczego ma takie duże znaczenie?
Nikt z nas nie chce przewieźć ciasta, nad przygotowaniem którego spędziło się dużo czasu, w taki sposób, aby się zniszczyło w kilka minut. Rozwiązaniem tego problemu jest odpowiednio dobrany pojemnik na ciasto. Tego typu akcesoria skutecznie zabezpieczają wypieki nie tylko podczas transportu. Osłaniają je również przed owadami. Do tego idealnie się sprawdzają w święta, gdy chronią wypieki przed wysychaniem i przedłużają ich świeżość.
W zależności od potrzeb, pojemniki na ciasto można zakupić w wielu kształtach i rozmiarach. Kruche ciasteczka można wrzucić do małych pudełeczek albo nawet opakowań papierowych, ale jeśli chcemy przewieźć tort urodzinowy trzeba zaopatrzyć się w pojemnik, który zapobiegnie przesuwaniu się ciasta w trakcie podróży. Na rynku dostępne są również ekologiczne opakowania, które sprawdzą się szczególnie u osób dbających o środowisko.
Plastikowe pojemniki na ciasta
Plastikowe pojemniki na ciasta są bardzo praktyczne. Można je wykorzystać w przewiezieniu ciasta w różne miejsca i najważniejszym ich plusem jest to, że można korzystać z nich niejednokrotnie. Na rynku są dostępne różne rozmiary, kształty i kolory takich pojemników. Dla transportu tortów powstały okrągłe pojemniki, z kolei dla ciast – kwadratowe lub prostokątne.
Kolejną zaletą plastikowych opakowań jest to, że się nie zgniatają, w związku z czym nie ma ryzyka, że ciasto zostanie zniszczone. W takich opakowaniach często nie widać też zawartości, co jest dużym plusem w przypadku tortu, który ma być dla kogoś niespodzianką.
Rączka umieszczona na pokrywie pojemnika upraszcza transport ciasta. Nie trzeba trzymać go w obu rękach i wystarczy złapać za specjalnie przygotowany do tego uchwyt. Większość pojemników na ciast jest w niego wyposażona właśnie z myślą o bezpiecznym transporcie wypieków.
Dużym plusem plastikowych opakowań jest również ich niska cena i różnorodność, a także fakt, że są najprostszymi i mało zawodnymi opakowaniami cukierniczymi.
Plastikowe pojemniki a zdrowie
Plastik, z którego wykonywane są pojemniki jest bezpieczny dla zdrowia. Nie wchodzi w interakcje chemiczne z żywnością, a co za tym idzie, ciasta nigdy nie przejdą smakiem plastiku. Dodatkowo, jedząc deser przechowywany w takim pojemniku w lodówce przez dłuższy czas, nie musimy się obawiać, że nabawimy się nieprzyjemnych niestrawności. Wręcz przeciwnie. Ciasto przechowywane w plastikowym pojemniku będzie znajdować się w sterylnych warunkach zapewniających, że będzie dłużej świeże i zachowa swoją wilgotność.
W kwestii bezpieczeństwa dla zdrowia warto zaznaczyć, że w dobie bakterii i wirusów warto zadbać o swoją żywność i najlepiej to zrobić właśnie chowając ją w sterylnych pojemnikach.