Your page rank:
Czy dobrą kawę można dostać tylko w kawiarni? Niekoniecznie, bowiem wybierając ziarna wysokiej jakości i parząc je odpowiednią metodą w domu, ma się gwarancję uzyskania wspaniałego aromatu i smaku. Jak to osiągnąć?
Kawa specialty do domowego użytku
Kawa specialty to wysokiej jakości ziarna, które w ocenie specjalistów Q-graderów uzyskują co najmniej 80 punktów na 100 możliwych. Oznacza to, że cechują się one najwyższą jakością smaku i aromatu, spośród innych powszechnie dostępnych produktów. Kawę specialty w większości przypadków ciężko dostać w zwykłym markecie, gdzie dominują różne mieszanki słabej jakości ziaren. Nie oznacza to jednak, że nie można jej nabyć – pomóc może w tym skorzystanie ze specjalistycznej palarni. Z łatwością można więc zamówić ulubioną kawę specialty i cieszyć się jej smakiem we własnym domu.
Jak parzy się kawę specialty?
Kawa specialty parzona w domu, np. z javacoffee.pl, może być przygotowywana w standardowych ekspresach, jak i z wykorzystaniem metod alternatywnych. W tej drugiej grupie znajdą się między innymi kawiarki, dripper oraz chemex. Możliwości jest oczywiście więcej, ale wiele będzie zależało także od tego, jaką kawę i aromaty chcemy z niej uzyskać.
Parzenie kawy specialty w ekspresie
To chyba najprostszy i najszybszy sposób, który pozwala na cieszenie się dobrej jakości kawą o wyraźnym aromacie. Kupuje się więc opakowanie ulubionych ziaren, które umieszcza się w młynku i ustawia odpowiedni sposób mielenia oraz typ kawy, jej moc i temperaturę. Kilka chwil później otrzymuje się parującą filiżankę czarnego pysznego napoju. Nic prostszego – kawę jak z kawiarni, można mieć nawet w domu.
Kawa specialty z kawiarki
Drugim popularnym sposobem na parzenie kawy jest wykorzystanie w tym celu kawiarki. To pewna alternatywa dla ekspresu – może być to urządzenie w pełni elektryczne lub do wykorzystania na kuchence. Najczęściej stosuje się tutaj ziarna ciemno palone, ale i te jasne mogą się sprawdzić. Zdecydowanie lepiej też zaopatrzyć się w młynek do kawy i samodzielnie ją mielić dla maksymalnej świeżości. Wsypuje się przygotowaną kawę do sitka, a ciepłą wodę wlewa do dolnego zbiornika i kładzie na palniku. Po chwili parzona kawa zacznie wypływać do górnej części kawiarki.
Jak parzyć kawę specialty w chemexie?
Nazwa tej alternatywnej metody parzenia kawy wywodzi się z faktu, iż urządzenie zostało zaprojektowane przez chemika i przypomina laboratoryjną kolbę. Wykorzystując chemex, potrzebny będzie dodatkowo filtr, dzbanek wody i młynek do kawy. W celu przygotowania kawy należy zmielić ziarna, najlepiej grubo. W chemexie trzeba umieścić filtr, który wcześniej przelewa się gorącą wodą, a następnie wsypuje się kawę. Ostatni punkt to powolne wlewanie wody w temperaturze nieco poniżej 100 stopni. Co chwile warto robić przerwę, by woda zdążyła spłynąć, a także, aby pęcherzyki powietrza trochę opadły.
Alternatywna metoda parzenia kawy specialty – drip
Ten sposób parzenia kawy także zalicza się do typów przelewowych i potrzebny będzie tutaj zestaw odpowiednich akcesoriów w postaci drippera, filtra do kawy oraz młynka. Kawę oczywiście należy zmielić, driper umieścić bezpośrednio nad wybranym naczyniem, np. dzbankiem i włożyć do niego filtr. Następnie wsypuje się zmieloną kawę, a później wolno zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą, robiąc to okrężnymi ruchami. Nalewanie należy przerwać gdy woda nagromadzi się prawie pod same brzegi i odczekać, aż nieco odcieknie, a potem znów dolać wody.
Jak widać, aby delektować się kawą specialty, nie trzeba wybierać się do kawiarni. Bez większego wysiłku można przygotować ją w domu. A jak Wy przyrządzacie ulubioną kawę? Macie ulubione sposoby?