Your page rank:
Aromatyczna, na chrupiącym spodzie i pełna najlepszych dodatków pizza to przysmak, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających. Przy skropieniu ciasta kilkoma kroplami oliwy stworzy duet idealny na każdą okazję – urodziny, rodzinne spotkanie, czy imprezę ze znajomymi. Jednak równie istotne co jakość i smak samej pizzy jest jej odpowiednie podanie. Po upieczeniu w specjalnym piecu lub piekarniku należy przełożyć placek na efektowne deski, kamienie lub talerze do pizzy. W towarzystwie dobrze dobranych dodatków i nakrycia do stołu, posiłek będzie bardziej smakować Twoim gościom i z pewnością zapamiętają oni Twoje wydarzenie na długo. W jaki sposób najlepiej podawać pizzę? Sprawdź, co wybrać, aby zadbać o najmniejszy detal i sprawić, aby na pozór tradycyjny placek stał się głównym punktem programu Twojej imprezy!
Deski czy talerze do pizzy – jak serwować to danie?
Przede wszystkim pamiętaj, że sposób podania pizzy zależy w dużej mierze od dodatków, które się na niej znajdują. Włoska pizza nie jest podawana z różnymi sosami, jak to często bywa w sieciowych pizzeriach. Zamiast tego najlepiej podać ją z dobrą, aromatyczną oliwą. Takie zaserwowanie pizzy z pewnością docenią goście, którzy chociaż raz byli we Włoszech i próbowali tej lokalnej specjalności!
Doskonałym akcesorium do podawania pizzy jest drewniana deska. Deski do włoskiego placka zwykle wykonuje się z surowego, wytrzymałego drewna. Jeśli wybierzesz produkty dobrej jakości, nie będziesz musiał martwić się o ich konserwację, ponieważ są odporne na wilgoć i uszkodzenia. Jedynym minusem desek jest to, że nie nadają się do mycia w zmywarce, ponieważ mogą popękać i stracić swój atrakcyjny wygląd.
Jeśli preferujesz rozwiązania łatwe w utrzymaniu, zastanów się nad talerzami do pizzy. Warto wybierać modele wykonane z mocnej porcelany, które idealnie wpiszą się w charakter eleganckiej kuchni lub restauracji. Najlepiej szukać talerzy wykonywanych przez lokalnych artystów, którzy ręcznie wykonują każde naczynie. Takie przedmioty będą oryginalne i ponadczasowe, a dodatkowo decydując się na taki zakup, wesprzesz przedsiębiorców z Twojego miasta.
Kamienie do pizzy to również dobry wybór. Mogą być używane zarówno do pieczenia, jak i podawania pizzy (uważaj, aby nie stawiać gorącego kamienia prosto na stole). Kamienie do pizzy są dostępne w różnych kształtach, kolorach i materiałach, takich jak granit, materiały wulkaniczne czy ceramika szamotowa, która świetnie trzyma ciepło.
Jakie akcesoria przydadzą się do podawania pizzy?
Czy wybrałeś już sposób serwowania pizzy? Jeśli tak, to połowa pracy za Tobą. Jednak zastanów się również nad dodatkowymi akcesoriami, które mogą Ci się przydać, takimi jak:
- łopata do pizzy – najlepiej wykonana z drewna, aluminium lub stali nierdzewnej,
- noże do pizzy – najczęściej spotyka się noże obrotowe, ale na rynku są też nożyce do pizzy wyposażone w specjalną łopatkę.
Zdecydowanie trudniej jest znaleźć osoby nieprzepadające za włoskim plackiem niż wielbicieli pizzy, dlatego wiele restauracji oferuje ją w swoim menu, również w domu samodzielnie można ją bez problemu przygotować. Aby zachwycić swoich gości, bez względu na to, czy jesteś w restauracji, czy w domu, wybierz dobrej jakości składniki oraz ergonomiczne i gustowne akcesoria do serwowania.