Your page rank:
Maki – najpopularniejsza odmiana sushi w Europie i Stanach Zjednoczonych. W Japonii na pierwszym miejscu znajdują się nigiri i gunkan.
Ciekawostki o sushi – Pink Sushi Rzeszów
Maki – najpopularniejsza odmiana sushi w Europie i Stanach Zjednoczonych. W Japonii na pierwszym miejscu znajdują się nigiri i gunkan. Maki przygotowuje się zawijając ryż wraz z dodatkami w arkusze z glonów nori. Przy pomocy specjalne bambusowej maty formuje się rulon, który następnie kroi się na mniejsze kawałki. Istnieje wiele odmian maków, w zależności od ilości i rodzaju nadzienia. Najpopularniejsze to hosomaki i futomaki. Sushi należy jeść na raz, bez krojenia czy rozdzielania składników. Maczając sushi w sosie sojowym dotykamy go rybą, nigdy ryżem. Faux pas jest używanie zbyt dużej ilości sosu sojowego, należy nalewać minimalną ilość, tak aby po zjedzeniu sushi sosjerka była pusta.
Przyprawa wasabi
Wasabi jest przyprawą w postaci zielonej pasty, której dodatek sprawia, że sushi jest bardziej aromatyczne i wyraziste. Wasabi, czyli chrzan japoński jest rośliną z rodziny kapustowatych. Za ostry smak wasabi odpowiadają izotiocyjaniany, głównie sangiryna. Wasabi podawane jest jako oddzielna przyprawa ale także jako element sushi. Z jednej strony kawałek ryby smarowany jest wasabi przed zawinięciem go nori lub przykryciem ryżem. Marynowany imbir zjada się pomiędzy poszczególnymi rodzajami sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu nie zaleca się także picia wody a preferuje zieloną herbatę.
Jedzenie sushi
Według powszechniej opinii, wszystkie dania kuchni japońskiej spożywa się za pomocą pałeczek. Tymczasem w przypadku sushi tradycyjny i najchętniej praktykowany w Japonii sposób to jedzenie rękoma. Oczywiście, można też używać pałeczek, jednak cieszy się to mniejszą popularnością. Sushi podaje się w małych kawałkach podobnej wielkości. Umożliwia to zjedzenie takiej porcji jednym kęsem. W przeciwnym razie, zgodnie z przyjętym zwyczajem, ugryzionego kawałka nie wolno odłożyć na talerz, lecz trzeba przytrzymać w powietrzu. Kończąc ciekawe informacje o sushi, trzeba też wspomnieć o tym, by nie marnować sosu sojowego ani innych dodatków. W Japonii zostawienie czegokolwiek na talerzu jest odbierane jako brak szacunku. Na szczęście wszystkie składniki są odmierzane w taki sposób, by niczego nie było za dużo. Pałeczki są najpopularniejszymi sztućcami na świecie, używa ich ponad dwa miliardy ludzi. Są to dwa drążki wykonane zwykle z drewna, oszlifowane, czasem pokrywane i zdobione, używane głównie w krajach Dalekiego Wschodu.