Your page rank:
Patelnie wok z roku na rok stają się popularniejsze w polskich kuchniach. Ich częste kupowanie nie jest jednak wynikiem mody, lecz naprawdę bardzo ciekawych zalet. Jakie są zatem najważniejsze ich korzyści, a także jak się takie patelnie powinno wybierać?
Jakie są najważniejsze zalety patelni wok?
Od czego należy zacząć analizę tego rodzaju patelni? Rzecz jasna na samym początku trzeba dowiedzieć się, jakie są jej najważniejsze zalety. Co sprawia, że taka patelnia cieszy się tak dużą popularnością?
Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że charakterystyczny kształt woka nie jest przypadkiem. Dzięki niemu cechuje się ona naprawdę wyjątkowymi zaletami na tle innych patelni. Na samym początku wymienić tu trzeba fakt, że taka patelnia pozwala o wiele szybciej przygotować potrawy. Możliwe jest to dzięki bardziej równomiernemu rozprowadzaniu ciepła po powierzchni.
Kolejną dużą zaletą jest fakt, że patelnia wok nie wymaga do smażenia praktycznie żadnej ilości tłuszczu. Dzięki temu potrawy są smaczniej, lecz także zdrowsze.
Na sam koniec wspomnieć trzeba, że kształt woka, który przypomina nieco dużą misę, pozwala na smażenie w jednej chwili wielu produktów. Układając je na odpowiedniej wysokości, możliwe jest szybsze lub wolniejsze smażenie. Dzięki temu można na tej samej patelni w tej samej chwil smażyć produkty dochodzące szybciej i wolniej.
Jak powinno się wybierać patelnie wok?
Jak widać ilość zalet, którymi charakteryzują się takie patelnie, może robić wrażenie. Nikogo więc nie trzeba przekonywać do tego zakupu. To, co trzeba jednak wiedzieć, to gdzie je kupić i jak je wybrać.
Patelnie wok można kupi w sklepie Scapol, czyli miejscu specjalizującym się w tego rodzaju produktach. Jest to sklep polecany przede wszystkim z uwagi na ogromny wybór różnego rodzaju produktów tego typu, lecz również ze względu na fachową obsługę, która będzie w stanie pomóc dobrać odpowiednie produkty.
Na co natomiast trzeba zwracać uwagę, gdy będzie się taką patelnię kupowało? Rzecz jasna najważniejszą i kluczową sprawą jest tu rozmiar woka. Można oczywiście kupić klasyczną, dużą odmianę, lecz przechowywanie je w polskiej, często bardzo małej kuchni, może być problematyczne. Z tego też powodu warto zwrócić uwagę na nieco mniejsze wersje, które w dalszym ciągu będą miały wszystkie zalety pełnowymiarowych woków.
Drugą sprawą, o której nie powinno się zapominać, jest wybranie odpowiedniego materiału wykonania. Szczególnie poleca się woki węglowe, które są bardzo wytrzymałe lub węglowe, które niezwykle szybko się nagrzewają.